Blog

http://www.yachtcharterwetterwille.nl/uploads/images/slider/zonnen.jpg http://www.yachtcharterwetterwille.nl/uploads/images/slider/2e-weekend-ymkje-020.jpg http://www.yachtcharterwetterwille.nl/uploads/images/slider/aldefeanen6_1.jpg http://www.yachtcharterwetterwille.nl/uploads/images/slider/picardie-027.jpg

Blog

Lees hier interessante artikelen die direct of indirect met het varen in Friesland te maken hebben.
Onze gast-blogger is de heer Hans J. Betz, uitgever en journalist van WasserSport in Nederland.
Wilt u ook iets vertellen op onze blog, mail ons dan uw artikel en wij bekijken of het geplaatst kan worden.

13 juli 2016

Dat een hef- of klapbrug in Nederland niet werkt is zeer zeldzaam. Maar het gebeurt zo nu en dan, dat een brug niet opent of sluit. Ook slagbomen doen niet altijd wat de brugwachter wil. Het gaat dan om kortere of langere wachttijden.

1 juli 2016

Friesland is vanaf het water buitengewoon mooi. Bruisende steden, pittoreske dorpjes, prachtige landschappen, alles kan men beleven en ervaren. Maar ook links en rechts van het vaarwater zijn er tal van bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om voor aan land te gaan.

13 juni 2016

Start- en eindpunt van uw vaartocht is Terherne. Het dorp telt ca. 850 inwoners. Watersport en toerisme zijn belangrijke economische pijlers. Sinds enkele jaren heeft Terherne ook een eigen haven voor klassieke en historische schepen.

13 mei 2016

Veel watersporters zijn bang voor sluizen. U hoeft echter geen angst te hebben, maar wel respect.
In Friesland zelf zijn zeer weinig sluizen. Bijvoorbeeld, tussen het Friese Merengebied en het IJsselmeer.

1 oktober 2015

Het Friese Merenproject nadert eind dit jaar zijn voltooing. In de afgelopen 15 jaar werd in het kader van dit duurzame project veel bereikt. Zo werden vele waterwegen uitgebreid en uitgebaggerd, bruggen werden verhoogd of zelfs nieuw gebouwd. De markantste bouwwerken zijn toch wel de 5 nieuwe aquaducten, die nu voorzien in de scheiding van water- en wegverkeer.

 

10 september 2015

Sail Amsterdam was wederom een groot succes. Het elke 5 jaar plaatsvindende evenement heeft circa 2 miljoen bezoekers getrokken. Al voordat deze grote gebeurtenis was begonnen postten veel kijkers zich langs het Noordzeekanaal om zich te vergapen aan die prachtige zeilboten van over de hele wereld.

 

24 augustus 2015

Van 20 tot 23 augustus 2015 vonden er op het Prinses Margriet Kanaal controles plaats van de watersport. Met 8 boten controleerden 16 ambtenaren gedurende 4 dagen 200 schippers. Er varen per jaar circa 19.000 binnenvaartschepen over het Prinses Margriet Kanaal. Daarbij komen nog circa 80.000 scheepsbewegingen van boten en jachten in allerlei soorten en maten.

 

7 augustus 2014

Als motorjacht huurder wilt u misschien ook wel eens over de provinciegrens van Friesland kijken. Dit is natuurlijk ook mogelijk, vaart u eens in de noordelijke richting en steek het Lauwersmeer over. Hier begint het avontuur Groningen met de mooie gelijknamige hoofdstad. 

7 juli 2014

Talrijke watersporters hebben zich erover verbaasd, dat ze voor een brug lagen te wachten die niet open ging. Waarom? Het antwoord is heel eenvoudig, het bedieningspersoneel houdt pauze. 

20 juni 2014

Het zwemwater is in Friesland over het algemeen van zeer goede kwaliteit. Gebieden waar blauwalg heerst zijn in de regel gemarkeerd met waarschuwingsborden met zwemverbod erop. Dit komt niet zo heel vaak voor. 

9 juni 2014

Kom van boord en ga aan wal. Als het weer eens wat tegen zit valt een watersportvakantie nog niet meteen in het water. In het vaargebied van Friesland en Overijssel bevinden zich veel kleine en grote bezienswaardigheden en attrakties.

 

13 mei 2014

Niet alleen beginnende Friesland-vaarders zijn dankbaar voor een routesuggestie,  zelfs "oude rotten" zijn vaak blij als ze voor afvaart specifieke informatie over de verschillende vaargebieden, in de vorm van waterkaarten ontvangen.

25 april 2014

Het Friese Merenproject is een investeringsprogramma van miljoenen euro's in de toeristische infrastructuur in de provincie Friesland. Het project wordt hoofdzakelijk gedragen door de EU, alsmede door de provincie Friesland. In meer dan 10 jaar zijn aquaducten gebouwd,  nieuwe waterwegen aangelegd, bestaande routes uitgebaggerd, talrijke bruggen verhoogd en nieuwe sluisen gebouwd. Ook aan de wal is flink geïnvesteerd. 

 

1 april 2014

Ook op het water kan men niet doen en laten wat men wil. Onnodige golfslag kost € 230, - en ook bij snelheidsovertredingen is men al snel vanaf € 90,- kwijt. Wat is de reden voor deze hoge boetes?

9 maart 2014

Het verhuurseizoen duurt vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst. Tijdens deze periode heeft de verhuurder genoeg te doen. Gasten ontvangen, boten schoon maken en onderhoudswerkzaamheden uit voeren. Af en toe moet er ook een storing verholpen worden. En dit niet altijd tussen negen en vijf, maar zelfs in de late avond. Zelfs als de laatste gasten vertrokken zijn, hebben de verhuurders nog lang geen vakantie. 

15 februari 2014

De watersportbeurs "Boot Holland" die werd gehouden van 7 tot 12 februari 2014 in Leeuwarden, was uiterst succesvol.  37.560 bezoekers bekeken de vele boten en aanverwante accessoires. Veel exposanten hebben goede zaken gedaan. Op de stand van het Friese Meren Projekt was een elektrisch aangedreven motorjacht te bekijken. 

28 januari 2014

In de winter ziet men maar weinig plezierjachten op het water, omdat er vooral gevaren wordt vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst. Dit is ook zo in de wereld van de jachtverhuur.Wie nu denkt dat de jachtverhuurder aan het einde van het vaarseizoen voor een lange tijd op vakantie gaat , heeft het mis. Zodra de laatste huurders van boord gestapt zijn begint het grote onderhoud. 

 

13 januari 2014

Wie in deze periode door de bekende watersportgebieden vaart, ziet talloze schepen in een soort winterslaap op de wal staan. Maar die indruk is misleidend. Lange ladders leiden aan boord en niet zelden wordt er hard gewerkt onder het winterkleed. Motoren worden gecontroleerd, de schade van een lang vaarseizoen wordt hersteld en hier en daar worden diepe krassen of zelfs deuken verwijderd. 

10 december 2013

De provincie Friesland is de watersportprovincie bij uitstek. Volgens officiële cijfers zijn er meer dan 225 jachthavens die openbaar toegankelijk zijn en die dus door een ieder ingevaren mogen worden.

5 november 2013

Steeds minder gemeentes in Friesland innen bruggeld. Verder worden bruggen steeds vaker van afstand bediend of anderzijds geautomatiseerd. Toeristen die alleen gedurende enkele dagen per jaar met de beroemde klomp geconfronteerd werden, schatten dit gebruik op waarde en betaalden meestal graag een kleine bijdrage voor de doorvaart. Met de afschaffing van het bruggeld, is de mening van vele gasten, gaat ook een stuk folklore verloren. 

8 oktober 2013

Friesland wordt niet meteen met Michelin-sterren in verband gebracht, hoewel er ook hier enkele te vinden zijn. Ook watersporters willen in de vakantie niet altijd in de kombuis staan om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Eenmaal van boord is men graag bereid om enkele euro’s in een lekkere maaltijd te investeren. 

24 september 2013

In de afgelopen jaren werden er in het kader van het Friese Meren Projekt, een economisch stimuleringsprogramma met subsidiegeld van de EU, niet alleen aquaducten gebouwd en de waterwegen-infrastructuur verbeterd, maar ook wandel - en fietspaden aangelegd.
Op talrijke plaatsen ontstonden ook voorzieningen om gemakkelijk van boord aan land te kunnen gaan. 

Kaartje Friesland

Yachtcharter Wetterwille
is gevestigd in Terherne
“Eiland in de Friese meren”

> Like ons op Facebook

Op de hoogte blijven van Yachtcharter Wetterwille