Friesland is vanaf het water buitengewoon mooi. Bruisende steden, pittoreske dorpjes, prachtige landschappen, alles kan men beleven en ervaren. Maar ook links en rechts van het vaarwater zijn er tal van bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijnom voor aan land te gaan. Lemmer is een van de bolwerken van de watersport. De meeste gasten kennen alleen het centrum van het dorp en weten niet dat er aan de rand van het dorp een stukje werelderfgoed ligt. Het gaat hier om het Woudagemaal.

Het Ir.D.F.Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd en is nog steeds in werking. Het gemaal staat bij Tacozijl (nabij Lemmer) en wordt gebruikt om het waterpeil in Friesland te verlagen als het J.L.Hooglandgemaal bij Stavoren onvoldoende capaciteit kan leveren. Sinds 1998 staat het gemaal, gebouwd in 1920, op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het behoort tot de top 100 der Nederlandse rijksmonumenten. Het monument is bijna dagelijks voor bezoek geopend, er is een futuristisch ogend bezoekerscentrum aanwezig. Tijdens de ‘draaidagen’ trekken de werkende stoommachines vaak zoveel bezoekers dat met een wachttijd van een uur of langer rekening moet worden gehouden. Indrukwekkend en ten zeerste aanbevolen! Nabijgelegen jachthavens zijn Tacozijl en Iselmar.

Nog een wetenswaardigheid, Lemmer wordt per ongeluk vaak een stad genoemd. Niets is minder waar, omdat Lemmer geen stadsrechten heeft.