Nooit gevaren/FAQ

U gaat graag op vakantie in Nederland. Meestal blijft u met uw voeten op het vasteland en huurt u bijvoorbeeld een vakantiehuisje of een stacaravan. Maar waarom hebt u nog nooit een vaarvakantie gehouden? Misschien hebt u er nooit eerder aan gedacht, of bent u in de veronderstelling dat u een vaarbewijs nodig heeft.

We vertellen u graag hoe leuk een vaarvakantie is, welke vrijheid u heeft en welke voorzieningen aan boord aanwezig zijn.

Hoe leuk is een vaarvakantie?

Als u houdt van:
– een prachtige natuur
– pittoreske plaatsen
– gezellige avonden aan boord
– heerlijk uit eten gaan
– vrijheid om te gaan waar u wilt
dan is de kans groot dat u zult genieten van een vaarvakantie. Bent u een sportief type? Dan kunt u in de zomer zwemmen naar hartenlust. Het hele jaar door kunt u wandelen of fietsen (vouwfietsen zijn te huur bij ons).

Vindt mijn partner het ook leuk?

Wij merken bij onze gasten die voor het eerst huren, dat het vooral de mannen zijn die uitzien naar een vaarvakantie. Zij zien zichzelf al achter het stuurrad staan. De jachthaven in, het bruggetje door of de sluis in. Maar vrouwen blijken – als ze de kans krijgen – vaak beter te kunnen varen en het bovendien ook erg leuk te vinden om het jacht door smalle vaarwegen te sturen en aan te meren op de plaats van bestemming.

Vinden mijn kinderen het leuk?

Als u uw kinderen betrekt bij het varen, ze vertelt over de natuur waardoor u vaart en vaak uitstapjes maakt in de mooie plaatsen waar u aanmeert, dan zult u merken dat kinderen genieten van de vaarvakantie. In de zomer kunnen ze natuurlijk overdag zwemmen,’s avonds na het eten kunt u het ouderwets gezellig met ze maken als u bordspellen meeneemt.

Ik heb geen ervaring, is dat erg?

Dat is geen probleem. U dient dan bij afvaart een korte vaarcursus te volgen.
Deze Schipperstraining op de eerste dag van uw vaarvakantie is verplicht voor beginners.

Ik heb dus ook geen vaarbewijs, is dat erg?

Nee, u hebt voor onze schepen geen vaarbewijs nodig. Op schepen boven de 15 meter lengte en schepen die sneller varen dan 20 km per uur geldt deze verplichting wel.

Is varen niet eng?

U moet even wennen aan het jacht, hoe die reageert op uw handelingen en de invloeden van buitenaf zoals de wind. Gelukkig heeft u op het water ruim de tijd om te wennen aangezien varen met een snelheid van ca. 10 kilometer per uur gaat. En dat is een stuk langzamer dan uw auto. En autorijden vindt u allang niet eng meer.

Waar kan ik naartoe varen?

Friesland heeft een uitgebreid netwerk van meren, kanalen en riviertjes. U kunt in Friesland zelf zonder problemen weken varen. Maar u kunt ook naar het mooie Noord-Overijssel (Giethoorn, Zwartsluis, Kampen, Zwolle), Groningen (Lauwersmeer, Zoutkamp, Groningen-stad) en naar de Noordoostpolder (Emmeloord, Urk).

Welke routes zijn er?

De bekendste route is de Friese meren route maar er zijn vele routes mogelijk. Het leukst is om die zelf samen te stellen. U krijgt de waterkaarten van de ANWB mee aan boord, hierop vindt u de diepte van het water en de hoogte van de bruggen. In het ‘boordboek’ vindt u de hoogte en de diepgang van uw jacht. Zo weet u eenvoudig waar u wel en niet kunt varen. Natuurlijk adviseren wij u graag. Kijkt u ook eens op Vaarroutes voor een overzicht van vaarroutes in de omgeving.

Hoe vind ik een ligplaats?

Aan boord heeft u vaarkaarten van de ANWB. Hierop staan de ligplaatsen aangegeven. Er zijn twee soorten ligplaatsen.
Jachthavens: veel jachthavens hebben plaatsen voor passanten. Voor een overnachting in een jachthaven betaalt u ca.  € 1,50 per meter jacht per nacht. Ook betaalt u een klein bedrag per persoon.
Aanmeerplaatsen: de aanmeerplaatsen staan ook op de vaarkaart. Deze plaatsen bevinden zich vaak aan de kade bij een dorp, maar ook in de vrije natuur! Voor de eerste plaatsen betaalt u doorgaans een vergoeding. In de provincie Friesland zijn 250 verschillende locaties in de vrije natuur waar u gratis kunt overnachten, de zogenaamde Marrekriteplaatsen. U heeft hier natuurlijk niet de faciliteiten die een jachthaven biedt, maar u kunt wel genieten van de stilte en de schoonheid van de natuur.

Wat gebeurt er als ik per ongeluk schade vaar?

Onze schepen zijn voor het varen op de Nederlandse binnenwateren allrisk verzekerd met een eigen risico gelijk aan de waarborgsom. Zolang u zich aan de regels houdt, rustig vaart en goed met uw reisgenoten overlegt waar en hoe u wilt aanmeren, dan kan er weinig misgaan. Aan boord bevinden zich vele ‘ fenders ‘, dit zijn stootkussens. Als u ervoor zorgt dat deze tijdens het aanmeren op de juiste plek hangen, dan kan er weinig misgaan.
Mocht u onverhoopt toch schade varen, geef dit dan meteen aan ons door en wacht niet totdat u weer terug bent in onze haven.

Wat is er allemaal aanwezig aan boord?

Onze schepen zijn compleet uitgerust, klikt u op de Inventarislijst voor een overzicht. Natuurlijk heeft ieder jacht een koelkast met een kleine vriezer aan boord. Zelf koken is geen probleem, ieder jacht heeft een gasstel. Ligt u liever onder uw eigen beddengoed dan adviseren wij u om dit mee te nemen. Tegen een vergoeding van € 22,50 kunt u schoon beddengoed bij ons huren.

Wat moet ik zelf meenemen?

Boodschappen: uw dagelijkse boodschappen kunt u zelf meenemen of voor uw vertrek in Terherne kopen. Natuurlijk kunt u ook besluiten onderweg een aantal keer aan de wal te gaan om inkopen te doen.
Beddengoed: u kunt beddengoed (dekbed+kussen+lakenpakket) bij ons huren tegen een vergoeding van € 22,50 pp
Bordspellen & boeken: natuurlijk alleen als u hiervan houdt.
Contant geld: overnacht u in jachthavens dan betaalt u hiervoor ca. € 1,50 per meter. Voor het passeren van bruggen heeft u kleingeld nodig. Hoeveel is afhankelijk van de route die u vaart. Zorgt u ervoor dat u tussen de 15 – 20 euro kleingeld bij u heeft. Als u moet betalen dan staat het op de brug aangegeven. U betaalt het bruggeld tijdens het passeren van de brug. De brugwachter heeft een soort vishengel met een klompje. Als uw reisgenoot buiten staat terwijl u langzaam door de brug vaart dan werpt de brugwachter het klompje en kan uw reisgenoot het bruggeld betalen.

Hoe zit het met de sanitaire voorzieningen aan boord?

Op ieder motorjacht is een elektrisch toilet aanwezig. Kijk bij de specificaties van het jacht van uw keuze om te zien of een douche aanwezig is. Realiseert u zich wel dat de douches niet allemaal even groot zijn. Bij veel jachthavens kunt u tegen een kleine vergoeding gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen in de haven.

Kan ik elektronische apparatuur aansluiten aan boord?

Alle motorjachten hebben continu 220V aan boord, maar een gedeelte van de schepen heeft een kleine 350W omvormer (zie specificatie per schip). Dit betekent dat hier geen zware apparaten (koffiezetapparaat, haarföhn) op aangesloten kunnen worden. Voor laptop, telefoon, camera etc. is het wel ruim voldoende.
Op veel ligplaatsen kunt u tegen een kleine vergoeding gebruik maken van een walstroomaansluiting. Wij vertellen u waar u de kabel kunt vinden en hoe u deze kunt aansluiten. Dan kunt u ook zwaardere apparaten aansluiten.

Do's & Dont's

Bekijk in dit korte filmpje de belangrijkste  Do’s & Dont’s

Andere vragen?

We hopen dat bovenstaande informatie uw eventuele vragen heeft beantwoord én dat u enthousiast bent geworden om voor het eerst op vaarvakantie te gaan. Heeft u andere vragen of wilt u graag een jacht huren, mailt u ons via info@wetterwille.nl of vult u ons Contactformulier in.

Kijk ook eens bij de Reisverslagen en foto’s van onze gasten of ga direct naar ons Schepenoverzicht

Downloads: Watersportbrochure Tips voor het varen op het Friese water.
Waterwaaier Tips voor samen veilig varen.