Foto’s van reisverslag

“Zeer geslaagd uitstapje”

We waren een weekendje in Drachten. Op onze toertocht kwamen we op het idee om de zaterdagavond af te sluiten met een etentje in ‘t Far in Terherne. Na een overvloedige maaltijd zouden we nog een wandelingetje maken. Normaliter lopen we van Wetterwille naar  ‘t Far nu was het andersom. Alexander en Petra hadden de vloot er op zijn paasbest bijliggen voor de ontvangst van de gasten paasmaandag. Bij toeval liepen we Alexander tegen het lijf, die de laatste puntjes op de i aan het zetten was.

Vol overgave liet hij ons zijn schepen zien. En alras stonden we aan boord van de Alsace. Deksel van de motorruimte open, geen dieselmotor meer. Compleet omgebouwd naar hybride. Elektromotor met (hulp) generator. Instrumentenpaneel bekeken en gestart. Loopt hij wel ? De meters zeggen van wel en ook de schroef.

Proefvaartje maken? Daar was het te laat voor, de schemering viel reeds over het Friese land. En morgen dan hield Alexander aan? Tja, als Toyota Prius Hybride rijder was het wel erg aanlokkelijk om daar geen nee tegen te zeggen! Paaszondag 12 april melden wij ons bij het havenkantoor van Wetterwille. Na een korte instructie trossen los. Loopt de motor wel, ja kijk maar op het instrumentenpaneel. Na de Bertina en Minerva is dit een andere gewaarwording. Van alle schepen gebruikten we de stuurstand op het bovendek. Hier sta je dus binnen. Maar dat went snel. Klein compact schip, uitermate geschikt voor tripjes met zijn tweeën. Zonder onze zonen van 13 en 16 jaar.

Als je dan in de Kalde Mage bent aan beland, neem je even iets gas terug, en dan hoor je zelfs de schroef niet meer. Dit is dus hybride! Voortkabbelend langs de rietkragen, watervogels die opschrikken, maar blijven zitten. Je vaart met een andere instelling, Je gaat van de natuur genieten. Dit werkt als rooibosthee.

Terug over de Goiingarypster Puollen en de Snitser Mar. Hier een duim en daar zwaaiende mensen. De reclame tekst hybride aan stuur- en bakboord trekt wel de aandacht. Blijkbaar weten al veel mensen van het bestaan van hybride. Gas geven op de Snitser Mar en in het Prinses Margrietkanaal kan ook. Maar dat trekt flink aan je accu’s.

Het volgend weekendje weg met mijn echtgenote wordt de Alsace. Of u moet ons als lezer van dit verslag de boeking net voor de neus weggekaapt hebben! Rest ons Petra en Alexander te bedanken voor dit gulle aanbod. Het was een zeer geslaagd uitstapje en bovendien leerzaam.

Periode: 2 april 2009 (paaszondag)
Route: Kruswetter, Kalde Mage, Haklanshop, Terkaplester Puollen, Goiingarypster Puollen, Snitser Mar, in circa twee uur.
Schip: Kent 27 OK Hybride “Alsace ”

Veel watersport plezier gewenst van:

Sjak, Marie-Christine Neelen

Neer (Limburg) 256 km naar Terherne.