Staandemastroute Friesland - 58 km

Varen rondom Leeuwarden en van de Friese hoofdstad naar Akkrum: voor schepen met een staande mast behoort dit nu tot de mogelijkheden. Als onderdeel van de landelijke staandemastroute vindt u hier een prachtige vaartrip, centraal in Fryslân.

Deze route is geschikt voor beginners en voor elk type motorjacht.

Terherne, Akkrum, Grou, Wergea, Leeuwarden, Burdaard, Dokkum.

Zeilschepen waarvan de mast niet gemakkelijk te strijken is, kunnen nu kiezen voor een alternatief voor het drukke Prinses Margrietkanaal. Vergeet niet om ook de hoofdstad zelf te verkennen! Leeuwarden biedt vele activiteiten en interessante monumenten, waaronder de historische haven de Prinsentuin in het hart van de stad. Vlakbij, in de Museumhaven, vindt u onder andere oude Tjalken, Trekschuiten, Melkboten, Vissersschepen en Klippers.

Langs de Friese dorpen

Vanaf het Leeuwarder Van Harinxmakanaal vaart u over het aquaduct Langdeel naar Wergea. Langs het dorp vaart u door de weidse graslanden richting het zuiden, langs Domwier naar Grou. Het waterfront ziet er mooi en gezellig uit met de wandelpromenade, passantenplaatsen en Het Theehuis. Op de strekdam genieten wandelaars van het uitzicht en beproeven vissers hun geluk. In het dorp zelf voert een wandelroute langs de mooiste historische pandjes. Het Pikmar, met daarin het moderne starteiland voor zeilwedstrijden, vormt de verbinding met natuurgebied de Alde Feanen. Na Grou leidt de route naar een ander watersportdorp bij uitstek: Akkrum. De spoorbrug laat hier boten tot 3,50 meter ongehinderd doorvaren.

Boven Leeuwarden

Schepen met staande mast kunnen ook om Leeuwarden heen varen. De Staandemastroute is ook in noordelijke richting te volgen. U vaart langs de Prinsentuin naar de Dokkumer Ie, beroemd onderdeel van de Elfstedentocht.

Tips voor onderweg!

Of u er nu begint of eindigt, Leeuwarden is de moeite waard. U kunt er heerlijk zwerven door de historische binnenstad met de vele mooie winkels en terrassen. Of breng een bezoek aan het veelzijdige Fries Museum, met een groot aantal wisselende exposities. Voor kinderen is het waterrijke dierenpark Aquazoo, net buiten Leeuwarden, een echt avontuur.

Varen met vergezichten

Aan de zuidkant van Leeuwarden laten we via het meer bij de nieuwe wijk Zuiderburen de Friese hoofdstad achter ons en zetten koers naar Wergea, het dorp van Afke’s Tiental. Het gezin uit het beroemde boek van Nienke van Hichtum is hier in het plantsoen vereeuwigd in brons. Voorbij het dorp sluit de nieuwe route weer aan op het ‘oude’ tracé. Onderweg naar Grou biedt het middenfriese landbouwgebied mooie vergezichten.

Naar Grou en verder

Grou is een authentiek knus dorp. Een wandeling door de smalle straatjes maakt duidelijk hoe het dorp rond de kerk is ontstaan. Het dorp is de bakermat van het skûtsjesilen en heeft een van de oudste watersportverenigingen van Fryslân. Museum De Trije Gritenijen laat u de historie van Grou en omringende dorpen zien. Via het vrij kleine, maar centraal gelegen Pikmar voert de route naar Akkrum. Een leuk dorp met de nodige winkels en terrasjes aan het water. Over het water vaar je langs de achterzijde van het imposante Coopersburg, bedoeld om bejaarde arme mensen onderdak te bieden. Het gebouw werd gesticht door Akkrumer F.H. Kuipers, die in 1866 naar de Verenigde Staten emigreerde en zijn naam veranderde in Cooper. Iets verder verrast tehuis ‘Welgelegen’ in Amsterdamse stijl de voorbijvarende boten. Hier woonden van oudsher ‘alleenstaande dames uit den fatsoenlijken burgerstand’.

Het meer op

Na Akkrum is het niet ver meer naar Terherne. In de Klassieke Schepenhaven kunt u vaartuigen uit de vorige eeuw bewonderen en rondneuzen in de leuke winkeltjes en de Schepenhal. In het nabijgelegen Kameleondorp herleeft de wereld van Hielke en Sietse Klinkhamer uit de beroemde Kameleonboeken. Net buiten Terherne krijgen we de wind in de zeilen als de Snitser Mar zich voor ons uitvouwt.

Downloads: Kaart Staandemastroute
Kaart in: Google Maps

Wargea
oldenhove-leeuwarden
leeuwarden
burdaard
prinsentuin
leeuwarden
motorboot-huren
Scan de code
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw