Lits-Lauwersmeerroute - 65 km

Deze route is geschikt voor beginners en voor motorjachten tot 3m doorvaarthoogte.

Terherne, Akkrum, Drachten, Opeinde, Eastermar, Zwaagwesteinde, Kollum, Dokkum.

De vernieuwde Lits-Lauwersmeerroute verbindt de Friese meren en het Lauwersmeer en de plaatsen Drachten en Dokkum met elkaar. Dit verrassende stukje Fryslân biedt een prachtige route, bij uitstek te verkennen met een motorboot.

Prachtige plekjes

De gehele route heeft een doorvaarthoogte van 3,00 meter en is toegankelijk voor boten met een diepgang van 1,65 meter. Er zijn vele aanlegmogelijkheden op fantastische plekjes. Langs de Strobosser Trekfeart en De Lauwers, bijvoorbeeld, of bij één van de eilandjes in het bijzondere meer De Leien. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in de vogelkijkhut. Wie op een sportieve manier de natuur in wil, legt aan bij Zwaagwesteinde en verkent per kano het natuurgebied Sippenvennen.

Naar dorp en stad

Niet alleen het water, maar ook de waterkant is langs de Lits-Lauwersmeerroute de moeite waard. Mooie, sfeervolle dorpen nodigen uit tot een bezoek. Het pittoreske Eastermar, Kollum met haar beroemde Kollumer Kaasdagen, Burgum met haar pingo-ruïnes en Buitenpost met de botanische tuin De Kruidhof. Drachten is een van de grotere plaatsen langs de route, leuk om te winkelen. Het Museum Smallingerland toont werk van Friese kunstenaars. In Dokkum, de op één na oudste stad van Fryslân, staan het Stadhuis met rococoschilderingen, het voormalige Weeshuis en het Waaggebouw. Ook vindt u hier het natuurmuseum en streekmuseum het Admiraliteitshuis.

Op de pedalen

Van de boot en op de pedalen: De omgeving van de Lits-Lauwermeerroute is uitstekend geschikt om met de fiets te ontdekken. Door gebruik te maken van het knooppuntensysteem stippelt u uw eigen korte of lange fietstochten uit.

Actieve tips voor onderweg

Heerlijk! Met de boot op vakantie. Lekker luieren op het dek. Maar natuurlijk bent u ook nieuwsgierig over wat er aan de wal te beleven is! Als u in een actieve bui bent, kunt u gaan fietsen of wandelen.

Er zijn prachtige, goed bewegwijzerde, routes aangelegd. Ook kunt u deelnemen aan verschillende Friese sporten, of komt u eerst eens kijken?

Fietsen op eigen houtje

De omgeving van de Lits-Lauwermeerroute is uitstekend geschikt om met de fiets te ontdekken, vooral door gebruik te maken van het knooppuntensysteem, dat nu ook in Noord Friesland is aangelegd. Zeer geschikt voor zowel lange als korte fietstochten. Ook kan de bewegwijzerde Elfstedentocht op eigen houtje gefietst worden. Geen fiets aan boord? Op verschillende plaatsen kunt u een fiets huren!

Tips voor wandelaars

Er zijn verschillende stadswandelingen die u kunt afleggen, om bijvoorbeeld de prachtige historische Elfstedenstad Dokkum te ontdekken. Of wandel rechtstreeks de natuur in, en leg een gedeelte van het bekende Pieterpad af. Maar ook in de nationale parken de Alde Feanen en het Lauwersmeergebied is het optimaal genieten van de natuur!

Bijzondere Friese sporten!

Sporten kan in Friesland zoals het nergens anders kan. Ervaar zelf eens hoe ‘fierljeppen’ in z’n werk gaat! Dat kan in het fierljepcentrum in Zwaagwesteinde. Vergeet vooral niet om droge kleren mee te nemen. Of probeer die andere unieke, 500 jaar oude, Friese sport eens uit. We hebben het over ‘kaatsten’. Bij de plaatselijke kaatsvereniging in Zwaagwesteinde of Buitenpost kunt u kennis maken met deze populaire Friese sport.

Terherne, Akkrum, Princenhof, Drachten, Opeinde, Eastermar, Zwaagwesteinde, Westergeest, Kollum, Dokkum.

Downloads: Kaart Lits-Lauwersmeerroute
Kaart in: Google Maps

lits
zwaagwesteinde
zwaagwesteinde
lits
lits
dokkum
dokkum