Aquaductenroute Friesland - 113 km - midweek

Deze route is geschikt voor beginners en voor elke motorboot.

Terherne, Sneek, IJlst, Heeg, Galamadammen, Warns, Stavoren, Woudsend, Sloten, Uitwellingerga, Grou, Akkrum, Terherne.

Het populaire merengebied in het Zuidwestelijk deel van Fryslân heeft maar liefst vijf aquaducten. Die maken het mogelijk om ongehinderd door dit deel van de provincie te varen en zijn een goede oplossing voor knelpunten waar water- en wegverkeer elkaar kruisen.

Het Galamadammen-akwadukt, eind 2007 in gebruik genomen, zorgt ervoor dat het vaarverkeer in het Johan Frisokanaal en het wegverkeer op de provinciale weg N359 (tussen Bolsward en Balk) elkaar niet langer hinderen.

Het Ie-akwadukt is in 2007 geopend en maakt een einde aan de krappe en onveilige situaties voor watersporters bij de brug middenin Woudsend.

Het Jeltesleat-akwadukt vlakbij Hommerts – Jutrijp vervangt sinds eind 2007 de Jeltesleatbrug, de drukste brug van Fryslân.

Het aquaduct Houkesloot maakt sinds 2003 deel uit van de Noordoostelijke rondweg van Sneek. Het ontlast de Sneker binnenstad en is een verbetering voor de recreatievaart.

Sinds 2008 is het Geau-akwadukt een belangrijk onderdeel van de drukke Rijksweg 7 bij Sneek. Het maakt de stad beter bereikbaar en geeft watersporters een alternatieve route voor het Prinses Margrietkanaal.

Tips voor onderweg!

Varen door het zuidwestelijk deel van de Friese meren is nog aantrekkelijker geworden. De bouw van vijf aquaducten geeft de watersporter ruim baan: in plaats van wachten voor bruggen is het nu lekker doorvaren. Wie vanaf het IJsselmeer bij Stavoren Fryslân binnenvaart, voelt zich vrij in het open landschap. Bij Galamadammen wordt dat niet langer onderbroken door de drukke brug. Het aquaduct is naadloos in het landschap ingepast. Vlakbij het aquaduct kijken oeverzwaluwen ons na vanuit hun eigen nestwand. Met aan de ene kant het Koudumerbos en aan de overzijde het meer De Morra is de variatie in flora en fauna hier groot. Het aquaduct kent daarom speciale doorgangen voor zowel land- als waterdieren.

Lekker vlot

Verder richting Sneek gaat het vanaf De Fluezen in het knusse Woudsend ook vlotter dan voorheen. De brug is er nog, maar door de aanleg van een rondweg met daarin het Ie-akwadukt hoeft deze minder vaak open en dicht. Op het terras bij de brug blijft het gezellig druk. In het dorp zelf draait de oude korenmolen Het Lam nog steeds. Stap even binnen en kijk naar de ambachtelijke producten! Vanaf De Fluezen is ook de route via Heeg een optie. Vanaf de terrasjes aan het water klinken vrolijke stemmen. Voorbij Heeg is de openheid nóg groter geworden door het Jeltesleat-akwadukt bij Hommerts. Vanaf het talud genieten wandelaars van het uitzicht over het landschap, de nieuwe zwemplas en het aquaduct.

Naar Sneek

Op naar Sneek door het groene land. Aan de zuidkant van deze bruisende stad heten twee aquaducten de watersporter welkom. Vanaf het Snitser Mar, waar ook het supermoderne starteiland ligt, varen boten via het vrolijk gekleurde aquaduct Houkesloot over het verkeer heen, de stad in. Vanaf IJlst biedt het imposante en toch luchtige Geau-akwadukt een mooie doorkijk naar de stad. Mensen wandelen over de vlonder langs het water en de nieuw geplante rietoever. Terwijl je Sneek binnenvaart, vergeet je bijna dat dit een drukke kruising is van weg, spoor en water. In de stad zelf is veel te doen. De Sneker binnenstad ademt sfeer. Vermaak is er genoeg: winkels, terrassen, het Fries Scheepvaartmuseum, het Modelspoormuseum of de oude distilleerderij van Weduwe Joustra. Vanaf het water zien de kades er prachtig uit. Aanleggen maar!

Downloads: Kaart Aquaductenroute
Kaart in: Google Maps

motorboot-huren
reisverslag-boot-huren
zonsondergang1
motorboot-huren
motorjacht-huren
motorboot-huren